Get Adobe Flash player
See in english
See in english
Преводач
    Translate to:

Галерия
Галерия
Контакти

Тел/Факс: 092/661349;

GSM: 0887/684674

Email: hashove2003@abv.bg

reservation@hashovevraca.com

Околността

Град Враца се разполага в полите на Врачански Балкан, само на 112 км от столицата София. Красивият град се намира в богат карстов район, където има разнообразни карстови форми, пещери и високи планински стени от Алпийски тип. Районът е подходящ за алпинизъм и е любимо място на много алпинисти и катерачи. Също така градът е отправна точка за великолепния и магнетичен проход „Вратцата” и пещерата „Леденика”. Не на последно място Враца е града на поета-революционер Христо Ботев, откъдето тръгва маршрута за връх Околчица по време на Ботевите дни. Враца е и отправна точка за хижа Пършевица, където се намира и ски писта „Пършевица”, както и за водопад „Скакля”, който е втория по височина в България.

Една от най-големите забележителности на Враца е прохода „Вратцата”. На мястото, където река Лева минава през планинския масив, с времето се е образувал приказен проход. Високите вертикални скали са предпочитано място за екстремен туризъм. Високата 400 метра скала „Стената” е подходяща за алпинизъм и за търсачите на силни усещания. В района се организират много национални и международни състезания по скално катерене, които привличат множество запалени екстремисти от Европа. Организират се и спускания с парашути, делта и парапланеризъм от хижа „Околчица”.

Също така много добре развит е и спалеологичния туризъм. Карстовият регион е богат на пещери – повече от 500. Най-известна е пещерата Леденика, разположена на 16 км от Враца. Входът й е разположен в най-ниската част на Леденишкия увал при надморска височина 830м. През зимата и пролетта Предверната зала на очарова с ледено кристалната си украса, дала името на пещерата.